Aptitude Tests 4 Me

Data Interpretation

Detailed Solution

27. Tip: The wording of the question for percentage increases and decreases is critical.
Since the wording says “FROM yesterday TO today” the calculation we must perform is (today) ÷ (yesterday).
To determine this, think about how you would increase something by say 20%. You multiply the original by 1.2 to get the increased result.
Step 1 – calculate the % change in value for each share
Share A: 20 /19.4 = 3.1% increase
Share B: 4.2 / 3.9 = 7.7% increase
Share C: 18.1 / 19.3 = 6.2% decrease
Share D: 5.6 / 5.1 = 9.8% increase
Share E: 3.1 / 3.3 = 6.1% decrease
Thus the correct answer is (B), Share D, Share C

28. Step 1 – Calculate the Share D profit/loss
250 x (5.6-5.1) = 125 profit
Step 2 – Calculate the Share E profit/loss
350 x (3.1-3.3) = 70 loss
Step 3 – Calculate the overall profit/loss
125 profit – 70 loss = £55 profit
So the correct answer is (C), £55 profit

29. Step 1 – Calculate the amount invested per share
200,000 x 4.2 = £840,000
£840,000 / 2 = £420,000 per share A and D.
Step 2 – Calculate the number of Share A shares at today’s prices
£420,000/20 = 21,000 of Share A
Step 3 – Calculate the number of Share D shares at today’s prices
£420,000/5.6 = 75,000 of Share D
Tip: If at this point you had answers in decimals you should question whether that’s correct and go back.
So the correct answer is (B), 21,000 Share A and 75,000 Share D

30. Step 1 - calculate the cost of 550 Share Cs bought yesterday
550 x 19.3 = £10,615
Step 2 – change into \$
10,615 x 1.63 = \$17,302.45
Step 3 – calculate the cost of 1,050 Share Es bought today
1,050 x 3.1 = £3,255
Step 4 – change into \$
3,255 x 1.62 = \$5,273.1
Step 5 – calculate the total cost
\$17,302.45 + \$5,273.1 = \$22,575.55
Tip: if you forgot to convert into dollars, your answer of £14,000 looks very similar to option (B) and you would have got this question wrong. Often, distracters like this are included in the answers to catch you out.
So the correct Answer is (D) \$23,000

31. Step 1 – convert share prices in to Euros
Share A: 20 x 1.23 = 24.6
Share C: 18.1 x 1.23 = 22.263
Step 2 - calculate the Share A price one year ago
24.6 ÷ 0.85 = €28.94
Step 3 – calculate the Share C price one year ago
22.263 ÷ 1.22 = €18.25
So the correct Answer is (D), €29 (Share A); €18 (Share C)

 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155

Passage Reading Verbal Logic Non Verbal Logic Numerical Logic Data Interpretation Reasoning Analytical Ability Basic Numeracy About Us Contact Privacy Policy Major Tests FAQ